Avfall

Registrering av avfall i GHG123

Når du skal legge inn avfallstall i GHG123 må du legge inn avfallsmengden og to spesifiseringer:
  • Avfallstype - dette viser hvilken fraksjon avfall det er, som f.eks. papir, plast eller restavfall.

  • Avfallshåndtering - dette viser hva som skjer med avfallet etter at renovatøren har hentet det. I GHG123 bruker vi faktorer fra DEFRA, hvor avfallshåndteringen er delt inn i følgende alternativer, rangert fra lavest til høyest CO2e-faktor.

    • Reuse - noen materialer (klær, tremateriale osv) kan bli gjenbrukt

    • Composting - matavfall eller hageavfall kan bli sendt til kompostering for å bli til jord.

    • Recycling - felles for all resirkulering av avfall

    • Recycling, closed loop - metall, glass, plast, papir osv kan bli sendt til materialgjenvinning, hvor avfallet blir til nye produkter av samme type.

    • Recycling, open loop - elektronikk, murstein og andre materialer kan bli materialgjenvunnet til andre type produkter.

    • Anaerob digestion - når organisk materiale (matavfall) råtner uten tilgang til oksygen dannes biogass, som er en form for energigjenvinning.

    • Incineration - restavfall blir ofte brent for å produsere fjernvarme, dette kalles energigjenvinning.

    • Landfill - dette gjelder avfall som ikke kan materialgjenvinnes eller energigjenvinnes, f.eks. konstruksjonsavfall eller bunnaske fra forbrenningsanlegg.

Som du ser over er det slik at ikke alle typer behandling er relevant for alle typer avfall.

Resirkulering og energigjenvinning

Resirkulering, eller materialgjenvinning, er å gjenvinne avfall slik at materialer eller stoffer kan benyttes som resirkulerte råvarer. Kompostering (Composting), resirkulering (Recycling, closed loop og Recycling, open loop) og gjenbruk (Reuse) regnes som resirkulering/materialgjenvinning i GHG123.

Energigjenvinning er forbrenning av avfall der spillvarme fra forbrenningen for eksempel brukes som fjernvarme. Forbrenning (Incineration) og anaerob forbrenning (Anaerob digestion) regnes som energigjenvinning i GHG123.

Hvordan kalkuleres utslippene fra avfallshåndtering?

Slik GHG-protokollen regner utslipp fra avfall er det kun transport av avfall til behandling som skal telles med, og ikke selve behandlingen.

Noen eksempler:

  • For papir som sendes til materialgjenvinning (resirkulering) telles transporten av avfallet med for virksomhetens Scope 3-regnskap under Avfallshåndtering. Det som skjer i etterkant, når et gjenvinningsanlegg prosesserer papiret for å bli nytt papir, teller med i Scope 3 i klimaregnskapet for virksomheten som kjøper det resirkulerte papiret (i tillegg til Scope 1 for selve virksomheten som utfører gjenvinningen).

  • For restavfall som sendes til energigjenvinning (forbrenning til fjernvarme) telles transporten av avfallet med for virksomhetens Scope 3-regnskap under Avfallshåndtering. Utslippene som kommer fra forbrenningen teller med i Scope 2 i klimaregnskapet for virksomheten som kjøper fjernvarmen, samt i Scope 1 for virksomheten som utfører forbrenningen.

Unntaket er avfall som går til deponi, altså at det ikke utnyttes videre som en ressurs. I dette tilfellet telles selve deponeringsprosessen med i klimaregnskapet for virksomheten som har produsert avfallet.

Det kan virke lite intuitivt å føre det på denne måten, ettersom faktoren for å kvitte seg med restavfall tilsvarer den som brukes for avfall som sendes til gjenvinning, så man ser ikke fordel av å sende materiale til kildesortering. Det er likevel viktig å huske på at materialgjenvinning (resirkulering) er bedre for miljøet enn energigjenvinning (fjernvarme), ettersom man ved forbrenning går glipp av muligheter til å gjenbruke videre. Les gjerne mer på https://snl.no/avfallshierarki.