Mange virksomheter er usikre på hvordan man kommer i gang med et klimaregnskap, dette er stegene vi anbefaler:
-
Identifiser de viktigste utslippskildene: Ulike virksomheter vil ha ulike kilder til utslipp. Noen av de vanligste er drivstoff-forbruk, strømforbruk, flyreiser og håndtering av avfall. Innkjøp av varer og tjenester kan også ha en stor klimapåvirkning. Hvis dere ønsker hjelp til kartlegging, kan våre rådgivere bistå, ta kontakt med oss.
-
Samle inn data: «Aktivitetsdata» er fellesbetegnelse på mengdedata som brukes for å regne ut utslippene, f.eks. kWh brukt i løpet av en måned, eller kilo avfall produsert i løpet av et år. Noen av disse tallene er enklere å samle inn enn andre. Det kan være hensiktsmessig å begynne sin datainnsamling med tallene som man har allerede god oversikt over; dette er ofte dem som befinner seg i Scope 1 (direkte utslipp) eller Scope 2 (indirekte utslipp fra innkjøpt energi).
Dere kan også velge hvor ofte dere ønsker å samle inn aktivitetsdata. Noen virksomheter samler inn disse dataene en gang i året, mens andre ønsker å følge trender gjennom året og registrerer data månedlig eller kvartalsvis.
Etter hvert som virksomheten får bedre kontroll på kilder til aktivitetsdata vil det være lettere å samle inn også andre typer data, som f.eks. dem som er knyttet til innkjøp av varer. -
Kalkuler utslippene: For å kalkulere klimapåvirkningen trenger man utslippsfaktorer, og i de fleste tilfellene regner man ut påvirkningen ved å gange aktivitetsdata med en utslippsfaktor. Noen slike faktorer finnes tilgjengelig fra f.eks. Defra, men vi anbefaler å bruke en programvareløsning som sikrer at faktorene alltid er oppdatert og at resultatene blir regnet ut riktig. Vår programvareløsning heter GHG123.
-
Sett mål og følg opp jevnlig: Det har liten hensikt å lage klimaregnskap bare for å lage klimaregnskap. Det er viktig å sette seg mål for reduksjon, og et klimaregnskap kan være en viktig brikke i virksomhetens totale miljøstyring.
Hvis virksomheten har flere enheter, kan det f.eks. være relevant å se hvilke enheter som har lavest utslipp og sikre at de gode ideene blir delt med alle.