ISO 14001 for Miljøstyring
ISO 14001 for Miljøstyring
ISO 14001 er en internasjonal og anerkjent standard for miljøledelse, og har som formål å gi organisasjoner rammer og vilkår for et system som gir gode rutiner innen miljøstyring. Standarden ble utviklet på 1990 tallet, men har i den senere tid blitt revidert for å fungere bedre sammen med standarden for kvalitetstyring ISO 9001.
PUKK rammeverket for ISO 14001
Tilnærmingen for innføring av ISO 14001 bygger på PUKK-modellen (Planlegg, utfør, kontroller og korriger) også kalt PDCA (Plan Do Check and Act). Denne modellen brukes i alle styring og ledelsesystemene og er beskrevet punktvis nedenfor.
-
Planlegg (kap., 4, 5, 6, 7)
Virksomheten skal kunne planlegge prosessen og dens mål for å levere de nødvendige resultatene. Dette krever at ledelsen forstår styrkene og svakhetene i bedriften, hvilke behov interessepartnere har og hvordan ledelsessystemet skal bidra til kontinuerlig forbedring. Ledelsen i bedriften må sikre at miljøpolicyen blir forankret i organisasjonen og at den følger gjeldene regelverk og prosedyrer. Miljøpolicyen må dokumenteres, kommuniseres, og være tilgjengelig for interessepartnere, dette gjelder spesielt i anbudsprosesser. Rutinene må også samsvare med gjeldene krav samt at virksomheten kan dokumentere revideringer som bevis på sine samsvarsforpliktelser. Dette krever at virksomheten har riktig kompetanse og klarer å bevisstgjøre ansatte ved å oppfylle kravene samtidig som miljøpolicyen blir kommunisert både eksternt og internt i bedriften.
-
Utfør (kap.8)
Det er viktig at virksomheten etablerer, implementerer, styrer og vedlikeholder prosessene etter enhver tid for å oppfylle gjeldene regelverk og krav. Etablering av driftskriterier for prosessene og styring av prosessene er viktig i enhver endringsprosess. Gjennomgåelse av utilsiktede endringer bør gjøres når det er nødvendig. Dette gjelder spesielt under beredskap for å kunne reagere på faktiske nødsituasjoner og ha en tydelig strategi for å kunne unngå miljøkonsekvenser
-
Kontroller (kap.9)
Gjennomføring av måloppnåelse øker sannsynligheten for kontinuerlig forbedring. Vi refererer ofte til SMARTE mål som står for: Spesifikke, Målbare, Ambisiøse, Relevante, Tidsbestemte og Engasjerende mål. Målene bedriften setter seg må være spesifikke slik at man faktisk kan måle forbedring. I tillegg må de være relevante for virksomhetens prosesser og omfang. Det er også viktig å ha ambisiøse mål for å ha noe å strekke seg etter slik at det skaper engasjement og gir godt utbytte. Regelmessig må det gjennomføres samsvarsevaluering og interne revisjoner slik at man overholder nødvendige prosesser og prosedyrer. Revisjonskriteriene må defineres etter omfang for hver revisjon. Eksterne revisorer skal sikre objektivitet og upartiskhet i revisjonsprosessen. Til slutt er det viktig at organisasjonen har rutine for ledelsenes gjennomgang en til to ganger i året. Dette innebærer blant annet eksterne og interne ledelsessystemer for miljø, behov og forventninger hos interessepartner, miljøaspekter og risikoer/muligheter.
-
Korriger (kap.10)
I siste fase skal bedriften jobbe med kontinuerlig forbedring for å implementere nødvendige tiltak. Mange bedrifter har avvikssystem som skal sikre at de reagerer på avviket ved å sette i gang tiltak for å styre og korrigere. Gode avvikssystemer skal sikre at bedriften kan evaluere årsaken til avviket, implementere nødvendige tiltak og ved nødvendighet gjøre endringer ved behov. ISO 14001 krever kontinuerlig forbedring slik at virksomheten kan forbedre sine miljøprestasjoner.
Sertifisering
For å bli sertifisert kreves det at en tredjepart gjennomgår ledelsessystemet. Det anbefales å bruke nasjonalt akkrediterte sertifiseringsorganer. Sertifikatet blir utsendt etter de første revisjonsresultatene er klare og avviksoppfølgingen er gjennomgått. Bedriften blir kun sertifisert hvis den tilfredsstiller standardens krav. Nøyaktig planlegging og god dialog med en rådgivende konsulent til å gjøre veien enklere for å bli sertifisert. Sertifikatet blir utsendt med tre års gyldighet og må fornyes hvert tredje år.