Science-based targets

Vitenskapsbaserte klimamål iht. Parisavtalen

Science Based Targets, her referert til som vitenskapsbaserte klimamål, er mål om reduksjon av klimagassutslipp som er i tråd med det som kreves for å oppfylle målene i Parisavtalen - å begrense global oppvarming til 1,5°C sammenlignet med førindustrielt nivå. 

Vitenskapsbaserte klimamål er basert på konseptet om et globalt karbonbudsjett. Ved å redegjøre for klimagassutslippene som har blitt frigitt siden starten av den industrielle revolusjon, samt forstå hvordan disse utslippene påvirker klimaet, så er det mulig å estimere mengden gobalt utslipp som kan frigis uten at det påvirker sjanse til å holde det globale oppvarmingsnivået under 2°C. Tar man i betraktning det globale karbonbudsjettet, og har en god forståelse av de forskjellige kildene til klimagassutslipp fra hele verdikjeden, så kan man beregne nødvendige reduksjonsveier på en redelig og transparent måte. Når dette gjøres på organisasjonsnivå, anses dette for å være et vitenskapsbasert klimamål. Ergo, vitenskapsbaserte klimamål gir en tydelig definert vei for å redusere utslipp av klimagasser, og hjelper til med å forhindre de verste konsekvensene av klimaendringer samtidig som det fremtidssikre forretningsvekst.

For å sette vitenskapsbaserte klimamål må man gjennom en omfattende prosess som krever god oversikt over direkte og indirekte utslippskilder. For å få klimamålene godkjent må de valideres av Science Based Target Initiative (SBTi). SBTi er et samarbeid mellom FNs Global Compact, CDP, World Resources Institute (WRI) og World Wide Fund for Nature (WWF). SBTi veileder virksomheter i vitenskapsbasert målsetting, samt definerer og fremmer beste praksis-eksempler i tråd med oppdatert klimaforskning. 

SBTi har to måter å definere vitenskapsbaserte klimamål- kortsiktige og langsiktige. Kortsiktige klimamål beskriver en utslippsreduksjon over de neste 5-10 årene som samsvarer med hva som kreves for å holde seg til en global oppvarming på 1,5°C. Klimamålene skal oppnås innen 2030 og er avgjørende for ikke å overskride det globale utslippsbudsjettet. Kortsiktige klimamål kan ikke byttes ut med langsiktige mål. Les mer om hvordan å sette kortsiktige klimamål her. Langsiktige klimamål formidler virksomhetens avkarboniseringsreise frem til 2050, som er året målene skal være nådd. Disse målene indikerer graden av utslippsreduksjoner virksomheten til slutt må nå for å oppnå netto-null under standardens kriterier, les mer her.

SBTi tar høyde for at ulike bransjer har ulik tilnærming til avkarbonisering. Derfor har SBTi gjort det mulig å sette vitenskapelige klimamål på en generell eller sektorspesifikk måte. For de ulike sektorene så vil det være sektorspesifikke krav knyttet til bruk av målsettingsmetode og minste ambisjonsnivå på klimamålet. Foreløpig kan virksomheter i de fleste sektorer sette vitenskapsbaserte klimamål i tråd med SBTi-kriteriene. Unntaket er virksomheter i olje og gass industrien, men SBTi jobber med å lage sektorspesifikke kriterier og metoder som vil passe denne næringen.

Kriteriene for at målene skal bli verifisert av SBTi er beskrevet under. Alle kriteriene må bli møtt, i tillegg til at bedriften må følge GHG Protocol Corporate Standard, Scope 2 Guidance, og  Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard. 

  • virksomheter oppfordres til å sende inn klimamål på morselskaps- eller gruppenivå, ikke på datterselskapsnivå. Morselskapene må inkludere utslippene til alle datterselskap. I tilfeller der både mor- og datterselskaper sender inn mål skal morselskapets mål også inkludere datterselskapets utslipp dersom det faller innenfor morselskapets utslippsgrense gitt den valgte kontrolltilnærmingen (les mer om kontrolltilnærming her).
  • Målene må inkludere alle relevante klimagasser definert av GHG Protocol Corporate Standard.
  • Målene må dekke Scope 1 og Scope 2 utslipp for hele virksomheten i henhold til det som er definert i GHG Protocol Corporate Standard.
  • Dersom virksomhetens relevante Scope 3 utslipp tilsvarer 40 % eller mer av det totale utslippet (Scope1, 2 og 3) kreves et Scope 3 mål. Alle virksomheter involvert i salg eller distribusjon av naturgass og/eller annet fossilt brensel skal sette Scope 3 mål for bruk av solgte produkter uavhengig av andel Scope 3 utslipp i forhold til det totale utslippet (Scope 1, 2 og 3).
  • Virksomheter kan ekskludere opptil 5 % av Scope 1 og Scope 2 utslipp.
  • Virksomheter må sette en eller flere utslippsreduksjonsmål og/eller leverandør- eller kundeengasjementsmål som til sammen dekker minst 2/3 av det totale Scope 3 utslippet kartlagt i henhold til Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard.
  • Målene må modelleres ved hjelp av nyeste versjon av beregningsmetoder og verktøy godkjent av SBTi. Mål som er beregnet med tidligere versjoner kan kun sendes til SBTi for validering inne 6 måneder etter publisering av oppdatert versjon.
  • Virksomheter skal opplyse om de bruker lokasjons- eller markedsbasert metode for å beregne utslipp i basisåret og spore fremgangen mot det vitenskapsbaserte klimamålet. Den samme metoden må velges for å definere utslipp i basisår og spore videre fremgang.
  • Virksomheter må minst kartlegge utslipp i Scope 3 som dekker de utslippskildene som er angitt som minimumsgrense i henhold til Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard.
  • CO2-utslipp fra forbrenning, prosessering og distribusjonsfasen av bioenergi, samt utslipp knyttet til landbruk og fjerning av råstoff, skal rapporteres og inkluderes i klimamålet.
  • CO2-kvoter kan ikke regnes som utslippsreduserende for å beregne progresjon knyttet til kortsiktige vitenskapsbaserte klimamål. CO2-kvoter kan kun bli betraktet som et verktøy for å nøytralisere gjenværende utslipp eller for å finansiere ytterligere tiltak mot klimaendringene utover virksomhetens definerte vitenskapsbaserte klimamål.
  • Unngåtte utslipp skal ikke rapporters på i virksomhetens vitenskapsbaserte klimamål.
  • Det vitenskapsbaserte klimamålet må dekke minimum 5 år og maksimum 10 år fra datoen målet blir sendt til SBTi for validering. Basisår kan ikke være tidligere enn 2015.
  • Det laveste ambisjonskravet til det vitenskapsbaserte klimamålet samsvarer med å nå netto-null innen 2050, forutsatt en lineær reduksjon, lineær intensitetsreduksjon, eller intensitetskonvergens mellom det siste året og 2050 (ikke økende absolutt utslipp eller intensitet).
  • Som et minimum må Scope 1 og Scope 2 mål være i samsvar med nivået av avkarbonisering som kreves for å holde den globale oppvarmingen til 1,5°C sammenlignet med førindustrielle temperaturer.
  • Absolutte reduksjoner må være minst like ambisiøse som det lavest godkjente rangen av utslippssenarioer som samsvarer med 1,5°C målet.
  • Intensitetsmål for Scope 1 og Scope 2 utslipp er kun berettiget når de er modellert ved bruk av en godkjent 1,5°C sektorvei som samsvarer med virksomhetens forretningsaktiviteter.
  • Som et minimum må kortsiktige Scope 3 mål være på linje med metoder som samsvarer med nivået av avkarbonisering som kreves for å hold den globale oppvarmingen til godt under 2°C sammenlignet med førindustrielle temperaturer.
  • Kortsiktige mål som omhandler å drive innføringen av vitenskapsbaserte utslippsreduksjonsmål hos virksomhetens leverandører og/eller kunder samsvarer med SBTi kriteriene når følgende betingelser er oppfylt:
    • Virksomheten kan sette engasjementsmål rundt relevante oppstrøms og/eller nedstrøms kategorier.
    • Virksomheten skal gi informasjon om prosentandelen av utslippet fra relevante oppstrøms og nedstrøms kategorier som skal dekkes av engasjementsmålet.
    • Virksomhetens engasjementsmål må oppfylles innen 5 år fra datoen virksomhetens mål er send inn til SBTi for validering.
    • Virksomhetens leverandører og /eller kunder skal ha vitenskapsbaserte klimamål som samsvarer med SBTi.
  • Mål som kombinerer flere Scope er tillat. Når en virksomhet sender inn kombinerte mål skal Scope 1 og Scope 2 delen av målet samsvare med et 1,5°C senario, mens Scope 3 delen skal samsvare med under 2°C senarioet.
  • Klimamål som omhandler å skaffe fornybar elektrisitet på en måte som samsvarer med 1,5°C senarioene er et akseptabelt alternativ til Scope 2 utslippsreduksjonsmål.
  • Alle virksomheter som er involvert i salg eller distribusjon av naturgass eller annet fossilt brensel skal sette kortsiktige og langsiktige Scope 3 mål som på et minimum er i samsvar med nivået av avkarbonisering som kreves for å holde seg til en global oppvarming på 1,5°C, uavhengig av andelen av Scope 3 utslipp i forhold til totale utslipp (Scope 1, 2 og 3).
  • Virksomheter som er involvert i leting, utvinning, gruvedrift og/eller produksjon av olje, naturgass, kull og annet fossilt brensel kan ikke få sine vitenskapsbaserte klimamål per dags dato.
  • Virksomheter må følge krav til målsetting og minimumsambisjonsnivåer som er angitt i relevante sektorspesifikke metoder og sektorspesifikk veiledning senest 6 måneder etter offentliggjøring av sektorspesifikk veiledning.
  • Virksomheter skal offentlig rapportere sine klimagassutslipp, samt progresjon mot publiserte vitenskapsbaserte klimamål, på en årlig basis.
  • For å sikre samsvar med den nyeste klimaforskingen så må de vitenskapsbaserte klimamålene gjennomgås, og om nødvendig beregnes på nytt og revalideres, minimum hvert 5. år.
  • Virksomheter med godkjente vitenskapsbaserte klimamål må kunngjøre sine mål offentlig på SBTi sine nettsider innen 6 måneder etter godkjenningsdatoen. Mål uanmeldt etter 6 måneder må gjennomgå godkjenningsprosessen på nytt.


Les mer her: https://sciencebasedtargets.org/