1. FAQ
  2. GHG123
  3. Komme i gang med GHG123

Manuell registrering

Når du skal legge inn mindre datamengder er det enkleste å registrere dem manuelt.

For større datamengder kan du bruke import.

Instruks

For å vise prosessen for registrering, bruker vi energiforbruk som et eksempel.
Prosessen er tilsvarende for andre skjema.

  1. Klikk på Legg til --> Scope 2 - Indirekte utslipp energi--> Energiforbruk

     manuell_registrering_1
     
  2. Det neste skjermbildet viser en transaksjonsliste, altså en oversikt over registreringer som allerede ligger i systemet. Dette skjermbildet har følgende deler:

     manuell_registrering_2

    A: [Ny registrering]: Trykk på denne knappen for å legge til nye data.

    B: [Dupliser]:  Denne knappen brukes til å duplisere en eksisterende transaksjon. Trykk først på raden i transaksjonslisten som du vil duplisere slik at den blir markert og trykk deretter på dupliser.

    C: [Importer data]: Trykk på denne knappen for å importere data. 

    D: [Mer]: Her kan du laste ned tabell-visningen, eksportere data med Id i et format som kan importeres igjen, utføre batch-operasjoner som å slette eller godkjenne flere transaksjoner på en gang og vise slettet innhold.

    E: [Filter]: Filtrene kan brukes for å filtrere listen over allerede registrerte data, slik at du lett kan finne igjen tidligere transaksjoner.

    F: [Transaksjonsliste]: Listen viser tidligere innlagte registreringer. Dobbeltklikk på en av dem for å se og eventuelt endre på detaljene som er lagt inn.
    Merk at i tabellen kan du også se hvem som har lagt inn data og når det skjedde, samt bruker og tidspunkt for siste endring. Du kan se full endringslogg ved å gå inn i transaksjonen og følge instruksene her.

    G: [Oppdater]: Trykk på denne knappen for å oppdatere listen etter at filtre er valgt, eller etter at en kollega har lagt inn data i samme listen. 

    H: [Filter-knapp]: Trykk på denne knappen for å åpne eller lukke filter.

     

    I dette eksempelet skal vi legge til data. Trykk på knappen [Ny registrering].

  3. Du får så opp et registreringskjema. Det har følgende deler:

     
    manuell_registrering3
     


    A: Fra dato og Til dato: Angi den perioden som mengdene gjelder for. Når du legger inn nye data er forrige måned satt opp som standard, dette kan du endre til riktige datoer etter behov. Merk at du kan legge inn dato direkte (f.eks. “31.12.2019”) eller klikke på kalender-ikonet for å bruke datovelgeren.

    B: Organisasjonsnivå 2, Datapunkt og Supplier: Delen av organisasjonen som du skal legge inn data for. Datapunkt er et påkrevd felt, og Organisasjonsnivå 2 kan brukes for å filtrere utvalget i Datapunkt hvis organisasjonen er stor.

    C: Type, mengde og enhet: Disse feltene vil avhenge av hvilket skjema du er inne i (f.eks. vil avfallsskjemaet ha andre typer og en ekstra kolonne), men i store trekk er de like. - De vanligste typene ligger i listen, og du kan føre opp mengdene for de relevante typene. - Du kan velge hvilken enhet du ønsker ved å bruke nedtrekkslisten i «Enhet»-kolonnen. Alle data blir automatisk regnet om til samme enhet i rapporter og grafer. - Hvis du ikke finner typen du ønsker å legge inn data for, trykk på «Legg til rad» og velg type. Hvis typen ikke er tilgjengelig, kan du ta kontakt med Brukerstøtte på support@emisoft.com. - Du kan også legge til samme type flere ganger ved å velge den på nytt når du legger til en ny rad. For å skille mellom typene som er like kan du legge til en detaljert kommentar eller dokumentasjon, ved å klikke på blyant-ikonet for den relevante linjen. - Du kan også duplisere en rad ved å trykke på blyant-ikonet og velge “Dupliser”. Da vil en tilsvarende rad dukke opp i listen.

    D: Dokumentasjon: Her kan du legge inn lenker, vedlegg og/eller kommentar for transkasjonen. Detaljert dokumentasjon for en enkelt-linje kan du legge til ved å trykke på blyant-ikonet for den linjen.

    E: Legg til rad: Trykk på denne knappen for å få frem en tom rad i tabellen over. Her kan du velge type fra nedtrekkslisten.

    F: Status: Om organisasjonen din ønsker det, kan dere godkjenne data for å låse dem (f.eks. når et helt år er fylt ut og rapportert).

  4. Trykk [Lagre]-knappen for å lagre informasjonen, du kommer da tilbake til transaksjonslisten.

 

TIPS! Hvis du skal legge inn flere transaksjoner som ligner på hverandre, kan det være lurt å bruke Dupliserings-funksjonen, slik at du kan gjenbruke informasjon du allerede har lagt inn i andre transaksjoner. Les mer om duplisering her.